Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vitaminok, ásványi anyagok és Omega 3

A vitaminok és ásványi anyagok a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen szerves- és szervetlen anyagok. Szervezetünk ezeket az anyagokat nem képes előállítani, táplálkozásunk során nem jutunk megfelelő mennyiségben hozzá, viszont jelenlétük elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Intenzív sporttevékenység, diéta, stressz vagy fizikai megerőltetés idején még inkább indokolt a vitaminok és ásványi anyagok pótlása táplálékkiegészítők formájában.
A napi szükségletet több tényező is befolyásolhatja, többek között az életkor, az egészségi állapot, napi fizikai terhelés és a nem is. Aktívan sportolók esetében kiemelten fontosa megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitel, mivel extra fizikai megterhelésnek teszik ki szervezetüket, amely jelentősen megnöveli az ásványi anyag szükségletüket.
Az esszenciális zsírok számos fontos szerepet betöltenek a szervezet működésében. Mivel szervezetünk nem képes előállítani, így táplálékunkkal vagy étrendkiegészítők használatával visszük be ezeket. Amellett, hogy energiát szolgáltatnak a szervezet számára, nélkülözhetetlenek a véralvadás folyamatában, az immun- és idegrendszer működésében, illetve a zsírban oldódó vitaminok felvételéhez is szükségesek. Az omega-3 és omega-6 is esszenciális zsírsav. A legismertebb omega-3 zsírsavak az EPA (eikozapentaénsav), a DHA (dokozahexaénsav) és az ALA (alfa-linolénsav). Előbbi kettő elsősorban tengeri halakban található meg, míg alfa-linolénsavat a növényi olajok (repce-, mogyoró- és dióolaj) nagy mennyiségben tartalmaznak. A legismertebb omega-6-zsírsav a linolsav, amely különböző növényi olajokban fordul elő.