Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kollagén-kiegészítők szedésének 6 legfontosabb előnye

A kollagén a szervezetünkben előforduló leggyakoribb fehérje, a kötőszövetek fő alkotóeleme. A szervezet minden szövetében jelen vannak, beleértve az inakat, ínszalagokat, a bőrt és az izmokat. Számos fontos funkciója ismert, többek között biztosítja a bőr szerkezetét és erősíti a csontokat. A kollagén fogyasztása különféle egészségügyi előnyökkel járhat, az ízületi fájdalom enyhítésétől a bőr egészségének javításáig.

Számos olyan étel van, amelyek megnövelik a kollagén bevitelét. A csirke- és sertésbőr, a marhahús és a hal a kollagén kiváló forrásai. Azonban az elmúlt években a kollagén-kiegészítők is igen népszerűvé váltak. DE! Amíg az élelmiszerekben található kollagént emésztő enzimek bontják aminosavakká és peptidekké, addig a legtöbb kiegészítőkben található kollagén hidrolizált formában van jelen, ami azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, így könnyebben felszívódik. 

És akkor nézzük, mik is a kollagén szedésének - tudományosan alátámasztott- előnyei:

1. Javítja a bőr egészségét
A kollagén bőrünk egyik legfőbb alkotóeleme. Szerepet játszik a bőr erősítésében, elősegíti annak rugalmasságát és a hidratációt.
Öregedéssel a test kevesebb kollagént termel, ami száraz bőr és ráncok kialakulásához vezet.
Számos tanulmány kimutatta, hogy kollagén peptidek és kollagén tartalmú kiegészítők szedése lelassíthatják a bőröregedést, csökkenve a ráncok kialakulását és a szárazságot egyaránt. A kollagén-kiegészítők ösztönözik testünket a kollagén előállítására.  Ezenkívül olyan fehérjék termelődését is indukálják, melyek segítik a bőrszerkezet kialakítását.

2. Segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat
A kollagén segít megőrizni a porc integritását, így az ízületek védelmét.
Mivel az öregedéssel a szervezetben csökken a kollagén mennyisége, növekszik a degeneratív ízületi rendellenességek, például az oszteoartritisz (ízületi gyulladás) kialakulásának kockázata.
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kollagén-kiegészítők szedése hozzájárulhat az oszteoartritisz tüneteinek javításához és az ízületi fájdalom csökkentéséhez.

3. Megakadályozza a csontvesztést
Csontjainkat is főként kollagén alkotja, amely struktúrát ad nekik és segít megőrizni őket.
A kor előrehaladtával a kollagén termelés mennyisége lecsökken, ezáltal a csonttömeg is csökken. Ez olyan állapotokhoz vezethet, mint például az oszteoporózis (csontritkulás), amelyet alacsony csontsűrűség jellemez és a csonttörések nagyobb kockázatával jár.
Tanulmányok kimutatták, hogy kollagén-kiegészítők használata meggátolja a csontok lebontását, ami oszteoporózishoz vezet.

4. Fokozza az izomtömeg növekedést
Az izomszövet 1-10% -a kollagén. Ez a fehérje szükséges az izmok erős és megfelelő működéséhez.
Egyes tanulmányok alapján a kollagén-kiegészítők elősegíthetik az izomfehérjék, például a kreatin szintézisét, és serkentik az izomnövekedést a testmozgás után is.

5. Elősegíti a szív egészségét
A kollagén az artériák szerkezetét biztosítja. Elegendő kollagén nélkül az artériák gyengékké és törékennyé válhatnak, ami ateroszklerózishoz (érelmeszesedés) vezethet, amelyet az artériák összeszűkülése jellemez. Az ateroszklerózis pedig szívrohamot és stroke-ot okozhat.
A kutatók elmélete szerint a kollagén-kiegészítők szedése csökkentheti az említett állapotok kialakulásának kockázatát.

6. Egyéb egészségügyi előnyök
A kollagénkiegészítőknek más egészségügyi előnyei is lehetnek, de ezeket nem vizsgálták széles körben.

  • Haj és köröm: Kollagén bevitel növelheti körmünk szilárdságát, megakadályozza letöredezését. Ezenkívül serkentheti a hajat és a körmöt, hogy hosszabb ideig növekedjen.
  • Bélrendszer egészsége: Noha nincs tudományos bizonyíték rá, de egyes szakemberek szerint a a kollagén-kiegészítők alkalmazása elősegítheti a bél-permeabilitás vagy 'áteresztő bél szindróma' kezelését.
  • Agy egészsége: Egyik tanulmány sem vizsgálta a kollagén-kiegészítők szerepét az agy egészségében. Néhányan azonban azt állítják, hogy javítják a hangulatot és csökkentik a szorongás tüneteit.
  • Fogyás: Egyesek úgy vélik, hogy a kollagén-kiegészítők szedése elősegítheti a fogyást és a gyorsabb anyagcserét. Nem végeztek kutatásokat ezen állítások alátámasztására.

Kollagén mellékhatásai:
Jelenleg nem sok mellékhatása ismert, néhány ember hosszantartó rossz szájízről, mások emésztési mellékhatásokról - például teltségérzet és gyomorégés - számoltak be.  
Azonban azt tudni kell, hogy néhány étrendkiegészítő általános élelmiszer-allergénekből készül, mint például halak, kagyló és tojás. Így ezen élelmiszerekre allergiás egyéneknek kerülniük kell az ilyen összetevőkből készült kollagén-kiegészítőket.

(Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits)